Bean brownies

9/24/2014

Att det är skördetider märks vart man än stöter ihop med grönsaker. Många har lyxen att kunna skörda själva en massa gott från sina trädgårdar och vi andra som odlar småskaligt eller inte alls har ju ändå turen att det går att shoppa grönsaker. Jag tycker man ska passa på att testa någon ny grönsak för det brukar finnas någon sort som man stått och hållit i med aldrig köpt. Gör det! Allt går att googla fram recept på. Hittar du inga roliga recept på svenska så testa andra språk. Det finns inte bara otroligt mycket god mat att laga med grönsakerna utan det finns även en hel del bakverk som blir extra goda med grönsaker i. Många av er har säkert bakat bröd med squash/pumpa och/eller rotfrukter och säkert även någon kaka. Om inte så är det på tiden! Go bananas så här i skördetider, vet ja'! Här får ni ett recept på brownies som kanske får er att tro att jag blivit helt galen. Receptet innehåller annorlunda ingredienser, men som smakar som klassiska brownies gör. Servera dem tillsammans med hallon, andra bär eller en bärsås samt vispad grädde och ni har en perfekt skördedessert!


Bean brownies, ca 20x20 cm (16 bitar)
125 g smör
200 g mörk choklad (jag tog 70 %), hackad
380 g valfria kokta bönor (tex svarta , men det går även bra med bönmix)
3 msk kakao
1 dl mandel
1 dl valnötter eller pekannötter, hackade
3 ägg
½ dl (agave) sirap
½ dl honung

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och tillsätt 150 g av chokladen, rör tills den smält. Mixa bönor, kakao och mandel tills det är helt blandat.  Det går bra att använda stavmixer. Tillsätt chokladblandningen och mixa lite till. Vispa äggen i en separat skål, tillsätt sirap samt honung och vispa vitt och luftigt. Blanda äggsmeten med chokladsmeten. Tillsätt sedan valnöts- och chokladbitarna. Fördela smeten i en pappersklädd form och grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Obs! kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten.


Det jag ska testa att baka med bönor nästa gång är cookies! Har sett flera recept med bilder på det som sett galet goda ut. Och galet är väl bara förnamnet när det gäller att baka kakor med bönor, ha ha...

7 kommentarer:

  1. Hm, ok. Inte riktigt säker på vart min förra kommentar tog vägen så jag provar igen: Jag bakade en chokladkaka med svarta bönor för något år sedan som blev väldigt bra! Gjorde även peanut butter cookies som blev väldigt goda - kanske lite ovanliga i konsistensen, men jag gillade dom!

  2. Ser helt underbart goda ut! Jag tycker att det är roligt att testa annorlunda ingredienser i bakverk och bönor är riktigt gott! Ser fram emot dina cookies. Kram!

  3. Snygga bilder, Emmy!

  4. Wow, vilka fina bilder på denna godbit! Jag är absolut sugen på att testa :) Önskar dig en trevlig helg!

  5. Testade dessa brownies igår (bytte ut pekannöt mot mer mandel pga nötallergi) och de blev jättegoda! Såg ingen anledning att avslöja att det fanns en ovanlig ingrediens för middagsgästerna, som åt med god aptit och inte frågade om det var något speciellt.
    Det var dock lite svårt att mixa ihop bönor, mandel och kakao med mixerstav, så har man en matberedare är det nog bättre att låta den jobba. Det var också svårt att skära snygga rutor, kanske bäst att låta den bli helt kall i kylskåp innan man skär?

  6. Beror kanske på hur tuff ens stavmixer är. Min lever ett hårt liv ;-) Matberedare kan säkert vara bättre. Jag har ju bakat dessa flera gånger, men inte upplevt att de varit svåra att skära. Inte jämfört med vanliga brownies i alla fall.

  7. If you're in search of the biggest Bitcoin advertising network, take a look at MellowAds.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.