Jerk chicken med pumparis

2/07/2014

Jag får väl börja med att förtydliga vad jag äter och inte äter under min detox eftersom flera verka tro att jag går runt tom i magen, men det skulle aldrig hända kan jag jag lova. Jag är värre än ett hungrigt lejon om min mage är tom, så det utsätter jag mig inte för. Bara för att jag utesluter rött kött, så kan jag äta fågel, ägg, fisk och skaldjur. Plus att det finns en mängd olika vegetariska proteinkällor. Detsamma gäller mejeriprodukterna då kyldiskarna är fyllda med soja och havreprodukter. Lägg därefter till grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, nötter, frön... Ja, som ni förstår behöver ni inte oroa er. Jag ser det som en otroligt spännande utmaning att experimetera bland olika råvaror.

Nu över till något riktigt gott. Mat med ljuvliga karibiska smaker. Moma introducerade veggierice för mig som jag gillade skarpt så när hon nu hade lagat en variant med pumpa i blev jag tvungen att testa. Jag gjorde lite på mitt eget vis, tog bland annat mindre mängd ris, men hos henne finner ni originalet. När det kommer till jerkryddan så har jag tidigare mortlar ihop en torr, rubaktig variant, men hemma hos Moma fick jag smaka hennes egna som var som en marinad. Åh, den smakade som i Karibien! Jag vet att en del har svårt för jerkkrydda och den är annorlunda, men jag älskar den och det är semesterminnen i varje tugga. Testa att göra lite veggierice med valfria grönsaker (ärtor och majs är också gott i) och lite jerkkryddad kyckling till. Börjar ni middagen med att bjuda på rum punch och sedan avsluta med rom- och vaniljmarinerad ananas eller plommon tillsammans med en god glass, så får ni en god kväll med karibisk touch.


Jerk-marinad, räcker till ca 1 kg kycklingdelar
2 salladslökar
2 vitlöksklyftor
1 lime, rivet skal och pressad juice
½ dl smakneutral olja
1 röd chili
(en bit gul habanero)
10 st kryddpepparkorn, nymalda eller nymortlade
½ tsk torkad timjan
½ msk kanel
½ tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
½ tsk muskotnöt, gärna nyriven
1 msk mörk rom

Mixa alla ingredienserna i en blender eller med hjälp av en stavmixer. Tvätta kycklingen och skär bort eventuella hinnor och överflödigt fett. Lyft på skinnet och peta in kryddblandningen även under det, men låte det sitta kvar tills kyckligen är tillagad. Marinera köttet i minst två timmar, men gärna över natten också.


Karibiskt pumparis, 8 pers.
4 dl fint skuren vitkål/spetskål
4 dl tärnad butternutpumpa
2 dl fint tärnade morötter
2 stjälkselleri, tärnade
4 vitlöksklyftor, finhackade
1/4 urkärnad, finhackad chili, Scotch Bonnet/habanero
2 dl okokt långkornigt parboiled ris
4 dl vatten
2 salladslökar
1 orange paprika, tärnad
1 kruka koriander, hackad

Stek vitkålen mjuk utan att den tar färg. Tillsätt pumpa, morötter, selleri, vitlök samt chili och stek ett par minuter. Krydda med timjan, salt och svartpeppar.
Tillsätt riset och slå över vattnet. Låt koka upp utan lock, dra sedan ner värmen och lägg på locket och låt det ångkoka i ca 15-20 minuter lite beroende av vilket ris du använder.
De sista minuterna tillsätter du salladslöken och koriandern.
När riset kokat klart låter du det ånga av genom att lyfta du på locket lite, fluffa sedan upp riset försiktigt.

8 kommentarer:

  1. Nu behöver jag slänga ihop en karibisk afton känner jag :D

  2. He he. Läste Rump-unch. Fniss.

    Nä men seriöst, hela konceptet lockar verkligen! (Inklusive resa...). Jag vet inte om jag någonsin ätit jerkkrydda, torr eller som marinad. Men jag litar ju på både ditt och Momas omdömen.

  3. Men visst finns det en hel massa gott att stoppa i sej även om det är uteslutning på g. Vad vi tvistar mest om är huruvida viltkött räknas till rött kött eller inte, det råder tydligen delade meningar beroende på vem man frågar i matvärlden.
    Och att experimentera och inspireras är alltid lika roligt, Håkan har fått så många bra tankar från ditt boktips Matrevolutionen och det tackar vi båda för. Kosten håller vi sakta men säkert på att lägga om och det är väldigt spännande att se och känna följderna!

    Till Karibien drar vi gärna, både på tallriken och i flyget!

    Kramar

  4. Min blick fastande på det fina glaset först och främst. Skål prinsessan!

    Du är så inspirerande!

    Kram kram

  5. Den här marinaden måste jag prova! Vad kan man ersätta rom med?
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

  6. Älskar Jerk! Måste jag göra snart igen!

  7. Pumpariset alltså.... gotta love it! Härligt med en detox av kroppen, kan alltid behövas och ja, gröna grönsaker innehåller faktiskt mer näring och proteiner än ex kött men det är det inte många som vet om...!

    Läser dina tidigare inlägg här nedan och haha duckface gjorde min kväll kvack, kvack! ;) Kram på dig sköna vännen!

  8. Sara och Kim, testa lite karibiskt! Ni blir inte besvikna!
    Mårtenssons, vad roligt att höra! Så spännande!
    Tack!, söta Malin.
    Svetlana, rom är svårt att byta ut. Då är det bättre att hoppa över den.
    Amy, ja lite urrensning kan nog behövas ibland. Visst innehåller grönsaker mer näring på många vis än kött, men inte mer protein än grönsaker (per 100 g), men allt styrs ju av mängden man äter.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.