Världens bästa kalkon

4/03/2013

Några av er har kanske undrat hur det gick med den där kalkonen. Jo, det gick så galet bra att jag inte i mitt liv kan fatta varför jag aldrig tillagat kalkon förut. Efter flera råd spanade jag in olika recept och tips, men mannens matlagning jag älskar och den kock vars recept jag litar på fick det bli. För vem vet bäst hur en kalkon ska fyllas och tillagas för att bli saftig om inte bästa Jamie Oliver! Det blev så bra! Jag tror pappa var riktigt stolt, inte sant? ;-) Det är definitivt inte bara en middag ni enbart ska bjuda på till påsk utan en perfekt rätt att bjuda hem ett par vänner på en helg. Kanske en klassisk söndagsmiddag! Jag förberedde min kalkon tidigare på dagen, skjutsade in den i ugnen framåt eftermiddagen och fixade sedan bara tillbehören när gästerna kommit. Jag valde att rosta olika sorters morötter ihop med sötpotatis och palsternacka i ugnen samt kokade vanlig potatis till. Berra önskade gröna ärtor till vilket kändes som ett lika självklart tillbehör som gelén och såsen gjord på stekskyn. Mer bestämde jag och gästerna att vi inte behövde.

Innan maten bjöd vi på bubbel (en av mina favoriter) och cider (eller äppeldryck med ciderkaraktär som det heter) samt lite snittar istället för en förrätt. Testade att sporra ut bitar av smördeg och toppa med cream cheese, grädda dem i ugnen (200° i ca 15 minuter) och sedan toppa dem med kallrökt lax samt lite citron. I bakgrunden skymtas även små salladsblad med en röra av kräftstjärtar, dill, gräslök, majonäs, tabasco, citron, rädisor och salladslök. Inte dumt det heller, men laxsnittarna fick flest "mmm..."

Sedan var det dags för min fina kalkon att lägga upp sig på bordet. Medan vi skar upp den och fixade till såsen rostades rotfrukterna (250° i 20 minuter), ärtorna kokades och allt dukades fram på bordet. Receptet nedan är i stort sett Jamies, i länken ovan hittar ni hans originalrecept.


Obs! Tänk på att det tar ett par dygn för en fryst kalkon att tina i kylskåpet!
För att räkna ut tillagningstid ska kalkonen vägas med fyllning i. Beräkna 20 minuter per 500 g kalkon (inkl. fyllning).

Best roasted turkey (för att citera kocken), 8 pers.
1 kalkon, 4,5-5 kg (rumstempererad)
ett par blad färsk salvia (jag fick ta torkad, ca 1 msk)
5-6skivor pancetta eller bacon, tunt strimlade
3 vitlöksklyftor, hackade
1 röd lök, hackad
2 selleristjälkar, hackade
2 skivor bröd, i smulor
1 näve torkade aprikoser, hackade
300 g fläskfärs
1 citron, rivet skal och delad i halvor
1 krm riven muskotnöt
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
smör

olivolja
salt och peppar till utsidan av kalkonen

1 l kyckling- eller vegetarisk buljong (kok ihåg att ta tillvara stekskyn)
2 dl grädde

Stek pancettan/bacon, vitlök,  rödlök och selleri i en pannan försiktigt tills det blivit mjukt och lite glansigt. Ta pannan från plattan och rör i brödsmulor och de hackade aprikoserna. Låt fyllningen svalna innan du blanda i fläskfärs, citronskal, muskot samt salt och peppar.
Plocka ut det som ligger i kalkonen (och släng... eller tillaga det också). Torka av kalkonen på både ut- och insidan. Lossa försiktigt skinnet från kalkonen och peta in smörklickar och en del av fyllningen under skinnet. Fyll sedan kalkonen med resten av fyllningen. Fyll även nacken med fyllning. Placera citronhalvorna i varsin ände av kalkonens öppningar och vik över skinnet över. Jag sydde ihop min kalkon med hushållssnöre med hjälp av en stor nål, men Jamie använder sig av rosmarinkvistar. Bind ihop benen. Gnid in skinnet med olivolja och krydda rikligt med salt och svartpeppar. Hit förberedde jag tidigare på dagen.
Sätt ugnen på 175°. Lägg kalkonen med bröstsidan nedåt på en plåt eller i en ugnsform (gärna med galler under) med hög kant och täck med aluminiumfolie. Ugnsstek kalkonen tills en timme återstår av tillagningstiden, ta då ut den och vänd bröstsidan uppåt samt ta bort folien. Slå lite vatten på plåten/ugnsformen. Tillaga kalkonen klart, tills termometern visar 65° i brösten och lårköttet 75°.
Lyft ur kalkonen ur pannan, sila skyn och blanda med buljong och grädde i en gryta. Koka upp och reda med mjöl.
Här hittar ni hur kalkonen sedan skärs upp snyggt. Och glöm inte att bjuda även på fyllningen!
 
Den lilla klubban... Det enda som saknas är gelén och det kan tyckas se aningen torftigt ut men det räcker med dessa tillbehör jag lovar. Jag åt till slut bara kött, sås och gelé... bara för att det är så sjukt gott! Dessutom smakar köttet från kalkonens delarna helt olika. Lova mig att ni nu vågar ge er på en egen kalkon! Annars får jag väl bjuda hem er allihop på kalkonmiddag.

Efterrätten ville Milia fixa och hon bestämde att det skulle vara glasstårta dekorerad med några av hennes kakdekorationer hon fått av mormor. Valet föll på minismarties i olika färger. Jag fixade dock fågelboet i mitten. Själva glassen består av det som går under namnet "3-minuters glass", men låter er inte som jag luras att ni har glass på tre minuter, för det är enbart tiden som smeten tar att blanda ihop sedan ska glassen frysas i 4-5 timmar. Gott blir det i alla fall! Och enkelt för en 4-åring att blanda själv.




Milias glasstårta, 10-12 bitar
Antingen ett gäng krossade cookies att lägga i botten på formen eller denna botten
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk (koka den inte innan)
hackad Daim eller choklad eller hallon
godis eller färska bär till dekoration ( till sommaren blir det definitivt bär!)

Jag valde att göra botten enligt länken ovan i en springform. Lät den svalna helt.
Vispa grädden till mjuka toppar och bland sedan med den kondenserade mjölken. Milia blandade smeten med hackad Daim och hällde den sedan över botten i formen. Glasstårtan täcktes med plastfolie och stoppades i frysen i 5 timmar (gärna längre tid). Dekorera antingen med godis eller med bär/frukt.
 

11 kommentarer:

  1. Men Remsan vännen, inte nog att du skrämmer mig med en ölburkskyckling... nu blir jag rädd för din turkey också! ;)

    Så fin glasstårta minsann, Milia hon kan hon! Great minds think alike... vi gjorde ju också glasstårta (om än mäktigare variant). Kvällskramar!

  2. Ha ha... Jag tycker mer att den ser rofylld ut :-) Okej, lite spooky kanske. Milia tyckte den råa pippin var det iaf.

  3. Visste väl att du skulle fixa kalkonen. Och inte bara fixa, du briljerar ju!

    Vad härligt med så ljusa och fina bilder - antar att det underbara dagsljuset gjorde sitt till. Och tårtan, så fin! Duktig hon är.

    Söndagsmiddag med kalkon låter som en bra idé tycker jag!

    Kram!

  4. Prima kalkon det där, det ser jag. Jag har aldrig lagat kalkon jag heller, står näst på vuxen-to-do-listan, och borde göras innan årets slut.

    Tårtan var det finaste jag sett, hälsa Milia det!

    Kram kram

  5. Wow, vilken mat! Lyxigt!
    Kanske ska också våga mig på kalkon nån gång! Nu när jag har ett sådant bra recept på din blogg! :)
    Kramar till dig!
    //Lana

  6. Har aldrig lagat kalkon, men blir helt klart sugen på att testa nu. :D

  7. Kalkon är verkligen riktigt gott och inte alls svårt att få till!

    Jag äter det ju i alla fall 1-2 gånger om året här över. :)

  8. Visst ärr det galet gott och faktiskt ganska enkelt att tillaga :)
    Lena från make a head food

  9. Vi bjuds alltid på kalkon hos Håkans föräldrar när det är jul och det är ju så gott så. Men baske oss om inte denna är snäppet godare, kanske vi skulle ta och tipsa:)
    Själv har vi nog bara kockat kalkon en eller två gånger, fast det var en evighet sedan, så kanske vi själv ska ta tipset till vårt kök...
    Smördegssnittarna spara vi för kommande behov, sådana behov gillas extra mycket!

  10. Åh, varma morötter är bland det godaste som finns!

  11. Det där såg verkligen jättegott ut!
    Fina bilder också=)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.