Vaniljkola med flingsalt

11/25/2012

Hade tänkt att bjuda på lördagsgodis igår, men tiden räckte inte till så det kommer nu istället. Denna lördag blev det riktigt godis fast ändå lite mer åt det nyttigare hållet. Boring... tänker nu fler av er. Näe, inte nödvändigtvis. Allt började för cirka 8-9 år sedan när vår dåvarande chefs make fick diabetes. Hon köpte då boken Blodsockerblues - en bok om glykemiskt index av Fredrik Paulún till jobbet som jag läste och mitt intresse för matens GI väcktes. Jag äter inte efter någon särskild diet, men väljer för det mesta mat som inte höjer mitt blodsocker supersnabbt. Ungefär som diabetiker äter, som vi alla kanske borde äta. Därmed är inte sagt att jag undviker viss mat, jag äter bara inte kopiösa mängder av det. Den energi som kroppen laddas med måste förbrännas annars vet vi alla vad som händer.
Så när jag kikade in hos den vassaste kniven av dem alla och hittade detta recept bestämde jag med en gång att jag måste testa. Det var första gången jag köpte hem både agavesirap och kokossocker, så jag fick leta lite i affären. Jag testade både att göra vaniljkola med flingsalt på och att göra lakritskola och båda sorterna blev mycket goda och smakar som helt vanliga kolor. Blir lite mjukare än vanliga så låt dem koka till några grader över den temperatur du vanligtvis vill ha på dina kolor. Försökte doppa lakritskolorna i choklad, men då smälte de av den varma chokladen. Ska prova att stoppa dem en stund i frysen först. Så testa kolorna oavsett om ni bryr er om GI eller inte!


Vaniljkola med flingsalt (eller lakritskola), ca 20 st
2 dl vispgrädde
½ dl kokossocker
½ dl agavesirap
50 g smör
½ vaniljstång, fröna urskrapade
(alt. byt ut vaniljen mot 1 ½ tsk kakao + ½ dl krossad turkiskpeppar)

Blanda ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och sedan koka på medelvärme tills kolasmeten har cirka 125° eller mer beroende på hur hård du vill ha din kola (jag tyckte kolan blev aningen mjukare än när jag gör vanlig gräddkola). Häll upp på bakplåtspapper, strö flingsalt över och låt svalna.Jag upptäckte dock att saltet smälter i kylen.


26 kommentarer:

  1. Det här är ju ett toppen recept!

  2. Funkar dessa för diabetiker? Det vore ju toppen för min gamla pappa som är diabetiker men som älskar godis.

    Tack för receptet! Kram!

  3. Hur goda ser dom där ut? Skulle gärna prova en 7-8 stycken direkt :)

  4. Gottigottgott Remsan!

    GI är ett bra riktmärke... följer det inte slaviskt men det har sina poänger att inte äta för mycket snabba kolhydrater :)

  5. Ser riktigt trevliga ut. De kommer med på mitt julgodisbord här hemma. Ett bord som antagligen bara kommer att existera i min fantasi men ändå... :)

  6. Kolorna ser verkligen goda ut. Äter i första hand mat med lite kolhydrater. Är mycket piggare sedan jag började med det (även den här tiden på året :-). Och får aldrig de där blodsockerfallen som jag framför allt fick på eftermiddagarna förr. Men, som sagt inte slaviskt.

  7. åh ja dessa ser ju grymt goda ut,de sa du nåt verkligen.har faktiskt börjat och skippa socker helt,då ja är beroende så de är livsfarligt och kolla in här hehehehe.

  8. Oj, oj, Ett gäng såna där skulle sitta väldigt fint ikväll framför TV:n och Allt för Sverige. En typisk TV-tittarsöndag blir det för mig och min förkylning. Synd bara att smaklökarnas förmåga dämpas när man är nästäppt.. Med lakrits låter som en dröm och det skadar ju inte att det glykemiska indexet är lågt.

    Trevlig söndagskväll!

  9. Vi försöker ju också att tänka lite GI när vi äter, mer grönsaker och gärna bönor till maten, även om vi inte utesluter produkter helt. Skulle aldrig klara t.ex LCHF, en värld utan potatis fixar vi helt säkert inte.

    Gott med saltet på kolan, smakbrytningen måste ju bli kanon. Vi gjorde pepparkakskolor i helgen och de tog slut i ett nafs... På tur står just lakritskolor, mums!

  10. Mmm...vad gott! jag använde också kokossocker i mina bakverk... jag reagerar på vanligt socker med stort sötsug... men inte på kokossocker...
    Den här kolan måste jag också prova göra! :)
    ha en fin kväll!
    Kram
    //Lana

  11. Det här såg ju vansinnig gott ut:-)
    Du tjuvstartat med godiset, jag med pyntet;-)
    Hoppas foten läker snbbt nu och att du slipper ha för ont vännen!!!
    Stor kram från mig!

  12. Vad spännande, agavesirap har jag använt ibland men kokossocker har jag läst om och är nyfiken på att testa. Finns det i vanliga butiker? Själv hade jag tänkt göra Pärlans vaniljkolor med havssalt samma idé men onekligen lite onyttigare. Krya på din onda fot! Kram

  13. gud vad gott det ser ut! jag satt häromdagen och funderade på vad för slags julgodis jag ska göra i år... det här kanske vore något att testa. jag tror att allt som toppas med flingsalt blir supergott ;)

  14. Vad kul att du gillar receptet! Jag blev genast sugen på att åka hem och koka en sats. Det är i all blygsamhet en av mina bättre idéer:-) ska verkligen testa att göra en hel massa gi-godis till jul!

  15. Men alltså h-u-r ska man kunna välja av allt fina julgodis som finns att göra? De här ser ju vansinnigt goda ut!

  16. En bonus att de är nyttiga. Såg också dessa! Smarrens! Måste sätta fart med godisbaket...

  17. Härlig kola! Snaaaart sätter jag ock igång med godisbaket. Vågar inte börja än, livsfarligt att fastna i det träsket. Men dessa kan man ju är några fler av utan dåligt samvete, så kanske.. ;)

  18. Erica, kolorna har ett lägre GI än vanliga kolor och höjer alltså inte blodsockret lika snabbt. Och studier på diabetiker visar att de fått bättre blodsockrerkontroll bara genom att äta kost med lågt GI utan att göra andra koständringar. De sänkte även sitt kolesterolvärde utan att ha ändrat fettet i kosten.

  19. Tack för ett recept på lite hälsosammare kolor! De ser jättegoda ut:) Det bästa alternativet vore väl att inte äta några alls men svårt att låta bli.

    Sv, Jag gillade också årets glögg väldigt mycket. Smakerna gör sig bra ihop. Jag tycker även att flaskan är snygg och passande.

  20. låter gott!:)

  21. Hej,

    De ser verkligen goda ut, men värt att tänka på är att agavesirap fortfarande är en sirap, med mer eller mindre ren fruktos!

    Jag vill inte vara en besserwisser, men tänkte att det var värt att nämna, ifall någon inte visste; Även om många anser att fruktos är bättre än socker (sucrose) då det inte tas upp av kroppen, är det realtivt skadligt i längden/för hög konsumption. (Läs här t ex, http://paleodietlifestyle.com/10-reasons-why-fructose-is-bad/)

    Enda anledningen att jag kommenterar ovanstående är för att jag hittade hit genom ett LCHF-recept, och tyvärr faller inte kokossocker eller agavesirap under detta!

    Också värt att nämna är att Fredrik Paulún var en GI-förespråkare som med åren vände kappan efter vinden och mer eller mindre nu förespråkat LCHF mat - som faktiskt inte är en variant/evolution av GI. ;)

  22. Mycket bra skrivet! Jag är också som jag skriver ingen LCHF-människa utan mer åt GI hållet just för att jag inte äter strikt alls. Men är kostmedveten och äter inte så mycket snabba kolhydrater, även om jag aldrig skulle kunna utesluta kolhydrater helt ur min kost. Jag vet att dessa två dieter (?) lätt blandas ihop.

  23. Självklart! Menade ej att kritisera och läste ju att du inte var LCHF! :)

    Ville mer upplysa (ifall någon skulle undra om just agave - har varit mycket snack om det på sistone i mina kretsar...) att även om "sockersirap" (vanlig ljus då) tekniskt sätt är bättre för kroppen eftersom den bryts ned på ett naturligt sätt i magen, och fruktossirap (agave) bryts ned via levern.

    Men som sagt, allt i moderation är väl bra! Keep up the good work med bloggen iallafall!

    Sara

  24. Jag tog det absolut inte som kritik! Jag tycker det är bra att du förtydliga vissa saker, just för att många har svårt att hålla isär många råvaror. Eftersom jag är intresserad av matens GI läser jag också en hel del LCHF-recept/bloggar och ser att det inte är så lätt för alla. Mandelmassa är ett exempel som många tänker är nyttigt eftersom det innehåller mandel, men det innehåller också väldigt mycket socker fast vilken sorts socker kan variera.

  25. När jag har kokat vaniljkola o sen häller på bakplåts papper men då kommer det fram rinnande smör utmed. Vad är för fel

  26. Har inte fått svar på varför det rinner smör utmed smeten när man häller på bakplåtspapper

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.