Bland de som brinner för sitt fina hantverk

10/08/2012

Jag har inte kommit till skott förrän nu och gått igenom de sista bilderna från Skånetrippen (var ett nätt gäng bilder minst sagt...). Detta inlägg från resan handlar om, hör och häpna, mat. Fast inte lagad mat utan fina råvaror från några av Österlens härliga matproducenter. I paketet Matresan som Ystad Saltsjöbad ordnar ingår en busstur till några av dessa matproducenter en av dagarna, plus att vi själva tog en tur till Kivik innan vi begav oss hemåt igen. Jag nästan skäms att erkänna det, men jag har aldrig varit på Österlen tidigare. Knappt semestrat i Skåne överhuvudtaget :-o Trots att det inte ligger galet långt från Kalmar. När jag växte upp åkte vi alltid norrut (Dalarna, Värmland, Härjedalen...) på fiskesemester och mina egna semestrar i vuxen ålder har gått åt alla möjliga håll utom till just Skåne. Inte ens när Berra och jag for runt på MC-semester hamnade vi i denna underbart vackra del av vårt land. Men nu har Skåne fångat mitt hjärta och jag kommer återvända, men då kommer jag ta med mig min käraste dit på en mysig semester. Fast jag får nog besöka lite andra ställen än bara matrelaterade om han ska vilja följa med... Här kommer en bildkavalkad från mina besök hos alla dessa fantastiska matproducenter.

Gunnarshögs Gård blev vi minst sagt varmt mottagna av Erik Nilsson som visade oss runt i deras tillverkning av kallpressad rapsolja och linfröolja. Jag har alltid trott att olja framställdes av blommorna, ja eftersom de är gula... Oljan visade sig pressas fram ur rapsen små svarta frön som ni andra kanske redan visste. Det är helt okej om ni vill himla med ögonen ;-) Jag visste inte det i alla fall och inte heller att något så fult (bilden till vänster) kan bli något så vackert guldigt när processen är klar.


Efter rundturen fick vi provsmaka deras goda oljor. Den extra fina kallpressade olja har jag redan i min ägo. Den har jag faktiskt köpt vid en tur långt nere på södra Öland! Denna gång följde krondillsoljan med hem och den med smak av ramslök. Den förstnämnda testade vi i matlagningen när vi gjorde majonäs då Gun och jag gjorde snittarna till vår middag. Ramslöksoljan har jag hunnit blanda i flera salladsdressingar redan tillsammans med äppelcidervinäer. Båda oljorna är helt galet goda! Men det var lite olika vilka oljor som de andra föll för och köpte med sig.


För de som inte nöjde sig med att köpa olja fanns det en massa andra godsaker i deras lilla butik, så som olika sorters bicotti, müsli, rostade nötter, rotfruktschip, vinäger, matlagningsvin, ja till och med hudprodukter. Något för alla smaker helt enkelt. Vi fick även provsmaka små surdegsknäckebröd de bakat på de rester som blev av rapsfröna vid tillverkningen (såg ut som små kakor). Vi fick med oss varsin påse för att själva testa att baka på dem.Vilket Sofie redan har gjort.
Besöker ni dem på sommaren så har de ett litet fik ni kan passa på att vila fötterna i.

Efter det åkte vi till Petersborgs Gårdsbutik för att lära oss lite mer om senap och jisses så mycket olika senapssorter och senapsprodukter de hade. Men det fanns även charketurier, marmelader, honung, äppelmust och en hel del trevliga inredningsdetaljer. Jag fyndade en fin låda som jag har ställt på köksbänken med lite flaskor i (Berra undrade om vi ska bygga ut för att få plats med alla flaskor...). Som tur är hade vi ett gäng skåningar med oss på resan som kunde översätta, men för er som reser ensamma har Charlotta sammanställt ett fint skånskt matlexikon. Så nu vet jag att det är pantoffel jag är galen i...


Jag köpte bara med mig korvasenap, men det fanns även med äppelsmak (så klart!), honung, lavendel, whisky och lite starkare varienter som Starke Hans och dischångsenap. Dessutom hittade jag äppelmust från Öspab Frukt som jag köpte. Gillar verkligen deras äppelmust oavsett vilka äpplen den är gjord på.

Vi gjorde även ett besök på Ingelsta Kalkon och åt lunch där. Alla rätter i menyn innehöll så klart kalkon. Jag tog en mycket god caesarsallad med kalkonfilé och kalkonbacon i. Fanns även bland annat turkey'n chips och kalkonschnizel att välja på. För de som inte var så hungriga fanns ett tält där de grillade olika kalkonkorvar. Det enda som var synd med besöket var att jag gärna hade köpt med mig en del från deras fina utbud, men hade lite svårt att frakta hem det fräscht. Jag har tidigare testat flera av deras produkter och gillat dem.


Efter maten bar det av till Österlenkryddor och deras kombinerade växthus och gårdsbutik. Jag köpte inga torkade örtkryddor/kryddblandningar eftersom jag mest använder färska kryddor när jag lagar mat och än så länge finns det gott om dem i mitt trädgårdsland. Precis innan snön kommer stoppar jag gräslök, timjan, rosmarin och persilja i frysen. Basilika och mynta har jag plantor av inne året om.  Jag hade däremot gärna smugglat med mig en citrusplanta om jag hade haft en större väska, förlåt ett uterum att ha den i.


I deras butik fanns betydligt mer än bara kryddor, som en mängd olika inläggningar, en egen hylla med bara lavendelprodukter och en hel del att läsa för den som intresserad av örters medicinska förmåga. De hade flera färdiga kryddblandningar till snaps och vi fick även prova en snaps smaksatt med rosmarin och hallon. Till det bjöds vi på mörk choklad och hallon vilket passade bra. Jag hade nog inte kunnat tänka mig snapsen till sillen eller kräftorna, men den var riktigt smuttegod.


På söndagen innan vi styrde bilen hemåt var Helena och Olof snälla och tog mig på en tur kring Kivik eftersom jag aldrig varit där. Äppelmarknaden pågick för fullt, men snåla smålänningar som vi är ville vi inte betala 100:- för att gå in utan kikade på äppeltavlan på avstånd och strosade sedan runt längs de mysiga gatorna i Kivik.
Efter det åkte vi längs många fina äppellundar på vägen mot Kivikås. Jag förstår att de är tokiga i äpplen och använder frukten i allt de bara kan komma på för det fanns galet många äppelträd där nere.

Kivikås Frukt åt vi lunch i deras mysiga café och jag tog en soppa med smak av (inte så förvånande...) äpplen och curry serverad tillsammans med kycklingspett och bröd. Äppelmust var det självklara valet av måltidsdryck och så köpte jag även äppelmarmeladgodis till mamma.

Efter det botaniserade vi i deras lilla butik där det fanns alla delikatesser ni kan tänka er med smak av äpplen och en och annan med päron också. Jag försökte på flera ställen lura till mig äppelbackar, men det var svårt att få tag på gamla slitna och några i nytt trä var jag inte lika sugen på. Jag måste verkligen skaffa en större handväska till nästa Österlentur...

Jag köpte en påse med ett par kilo äpplen som jag tänkte göra äppelmos på eftersom det går mängder mos hemma hos oss som klickas på yoghurten om morgnarna. Innan jag åkte hade Lowe och hans klasskamrater gjort eget äppelmos när de hade bokstaven M och äpplen som tema. Efter att han ätit det moset gick köpemoset helt bort. Han har bra smak den där killen...
Ett par flaskor äppelmust följde också med hem och jag håller med Helena, den med smak av äpplen och hallon är sjukt god! Hade jag bott i närheten av ett musteri hade det nog till slut flutit ren äppelmust i mina ådror...

Jag lovar att åka tillbaka till Österlen för det är så mycket mer jag vill se och smaka på där. Kanske kommer jag när det vankas juletider eller så väntar jag tills solen värmer lite mer och jag kan sträcka ut mig i sanden på den fina badstranden. Fast jag kan lika gärna se mig själv sittandes i en av Ystad Saltsjöbads varma utepooler, blicka ut över havet medan snön faller runt omkring...
Hej då fina Skåne! Vi ses igen!

15 kommentarer:

  1. Vilken härlig resa ni verkar ha haft! Österlen är verkligen en favoritplats på många sätt och vis och sin reseskildring får mig verkligen att längta tillbaka.

  2. Åh, så mysigt att få läsa lite om helgen igen. Nu var det någon dag sedan senast. Jag skulle gärna också åka tillbaka. Nu vet jag ju var Anki och Håkan bor och att deras soffa också skulle rymma mig.

    Kram Malin

  3. Ännu en härlig Österlen tur. Det är ju helt underbart att få återuppleva den gång på gång så här. Ja Österlen har mycket att bjuda på och det lär bli ett och annat besök fram över. Tror jag ska ta med familjen på söndagsbrunch på Saltis snart. Ha en fin vecka. Kram från åkern i Skåne ;).

  4. Du behöver inte skämmas men härligt att du äntligen funnit Skåne!!
    Så kul att läsa allas inlägg om denna trevliga resa.
    Finns många fina ställen i Skåne som du kan ta din karl till!;)

  5. Vilken trevlig tur ni hade på söndagen också :) Vi hann ju verkligen inte se allt så att återvända är bara ett måste... har redan fått inbjudan från kära Mårtenssons så någon slags tur får det bli framöver.

    Klart du ska ta med din älskade :)

  6. Underbart inlägg, Emmy! Du har verkligen fångat allt. Och lite till. Jag hade gärna hunnit med Kivik också när man ändå var i närheten men tiden på tågbiljetten ville annorlunda. Ska definitivt åka tillbaka igen jag också. Kanske ska vi sätta oss bakom våra makar på hojarna och åka runt - så du är spätta du också :-)

    Jag längtar efter att få prova det jag köpte där nere. Berätta gärna hur du använt ramslöksoljan mer i detalj!

    Kram Lotta

  7. Så ni tog en extratur ni? Helt rätt!
    Jag är också ganska obekant med Skåne om jag ska vara ärlig, men vilken mersmak man fick. Jag vill hälsa på i Rapsoljefabriken igen!
    Har sökt inspiration idag hos dig, så på lördag blir det lammytterfilé med sötpotatiskaka som du hade som nyårsmiddag ett år. Wish me luck! :)

  8. Så många härliga bilder! Kan du tänka dig, jag har aldrig varit till Österlen :-)

  9. Fina fina Skåne! Så glad att du gillar't :)

  10. Ystad saltsjöbad är underbart! Speciellt på sommaren. Tack för en bra blogg! Kram till dig!

  11. Vill du vara med och köpa en hästgård på Österlen? /Malin Alfredsson

  12. kajomida sa...

    Så fin text, så fina bilder... som vanligt alltså från dig! Tack, det känns som om man hade varit med på allt och doften av alla örter och kryddor märker jag också, om jag sätter näsan i vädret ;-)

  13. Vad kul att ni delar med er av eran resa, roligt att få läsa om den.

  14. Åhh vad jag längtar tillbaka, så fina bilder!! :D Nåja, vi har väl en till träff om inte allt för länge!! ;) Kram

  15. Jättefina bilder. Jag som själv bor i Skåne har faktiskt bara varit på Kiviks marknad, dåligt av mig....det finns ju så mycket fint att se där nere. Vi får ta en tur till sommaren istället!!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.