Julstök eller julstökigt

12/06/2011

Med julstämningen kommer ett lugn in i alla hem och allt blir så där mysigt och gullig. Eller?
Att det börjar närma sig jul märks på olika sätt hemma hos oss. Det är allt från att de vanligtvis sjusovande barnen vaknar 04:30 (mitt i natten tycker deras trötta päron). För vem orkar vänta tills det blir morgon innan nästa lucka i adventskalendern ska öppnas. Efter att jag visat tillbaka vår son till sängen upprepade gånger, så kom han med förslaget att han kunde öppna nästa dags lucka redan på kvällen så han kunde sova. Det är en viss skillnad på dagens adventkalendrar och när jag var barn, då luckorna innhöll ett sött rim och en julig bild, mot att få ett litet legobygge varje dag.
Lillspöket gömde sig med sin kalender under matbordet för att smygöppna lite fler luckor.
Sedan har vi det här med chokladkalendrarna... Jag har undvikit dessa varje år, men så bara hejsan-hoppsan följde två stycken med mig hem. Tanken var att barnen skulle få öppna den efter middagen varje dag. Säg det till en arg 3-åring klockan 7 på morgonen, som vägrar äta frukost och ligger på golvet och gråter för hon vill öppna "sin choklad".

Nu innebär inte julen bara elände för oss. Lite mysigt är det ändå att få julpyssla lite och ett årligt pepparkaksbak brukar jag lyckas få till.  Jag har testat en rad olika recept på pepparkaksdeg, men inte fallit riktigt för något av dem. Tills jag fann ett hos Amy och det var helt perfekt! Okej jag ändrade mängden kryddor lite...


Ronneby pepparkakor (1 sats ger som 1 ½-2 köpta degar)
1 ½ dl strösocker
1 dl ljus sirap
½ dl espresso
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
½ tsk kardemumma
150 g smör
½ citron, finrivet skal
7 ½ dl vetemjöl
½ msk bikarbonat

Blanda socker, sirap, kaffe och kryddor i en kastrull och låt koka upp. Slå den heta blandningen över smöret i en stor bunke. Rör tills smöret smält och fortsätt röra då och då tills smeten är avsvalnad och krämig. Tillsätt det rivna citronskalet. Blanda mjöl och bikarbonat och tillsätt till smörsmeten. Arbeta ihop till en deg och knåda den smidig på mjölat bakbord eller i hushållsassistent. Vira in den i plastfolie och förvara den i kylen till nästa dag. Kavla ut lite av degen i taget på mjölat bakbord och stansa ut kakor i önskade formar. Lägg dem glest på bakplåtpappersklädda plåtar och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 8-10 min. Låt svalna.


Baka ut en full plåt med pepparkakor är vad barnen tycker är roligt åt gången. Kan bero på att de helst vill använda de små mini-formarna som följer med play-doh-leran och att det behövs mååånga figurer för att fylla en plåt. Här har Milia plötsligt surnat till, så där som bara en liten treåring kan göra. Som tur är brukar det gå över lika snabbt som det kommer.
 

9 kommentarer:

  1. Tänk vad ansiktet kan avslöja ens innersta, härligt även om det inte alltid är så trevligt för stunden "där inne".
    Förstår att det är svårt att hålla sej från att öppna klapparna, Lowes idé var ju väldigt bra, ja i en 7-årings tankar i alla fall:)

  2. Vilka underbara bakbilder på era fina barn.

  3. En full plåt är ungefär vad jag klarar av också..!

    Fina bilder, de ser verkligen ut att ta pepparkaksbaket på fullaste allvar. Och smart av Lowe!

  4. Åh så kul att du testade receptet! :) Blev det godkänt av alla?

    Du, det där med lucköppning känns igen här med två söner.. direkt när de kommer hem efter dagis: mamma, jag ska öppna min luck NU! Nej efter maten när vi sett på julkalendern... så håller det på. Dock är jag stenhård så de har förstått att det inte går att tjata!

    Vilka söta duktiga små bagare du har :)

  5. Sitter med ett leende när jag läser detta! Barn är nog roliga :)

  6. Små fnissar och nickar igenkännande åt din lilla arga 3 åring, ibland går det inte rikigt som man tänkt. Här så ha barnen blivit så stora så alla kalendrarna är ett minne blott, sonen fyllde 18 i år och dottern 16. Försöker att komma ihåg att titta på julkalendern så man få se vad det är för nått i år.

  7. Oj,oj, oj, barn är inte bara söta! Hoppas de tindrar på julafton i alla fall. Min minste systerson brukar alltid vara jättearg på julafton. Det har han varit sen han var bebis. Märkligt (och rätt jobbigt för resten av familjen). Fast i år är "vartannat år" så vi firar med J:s familj. Där brukar syskonbarnen oftast leverera TINDER.

  8. Lite skillnad från en papperskalender ja. Min mamma skämde dock bort mig med en paket-kalender, och gör det fortfarande, fast numera bara på söndagarna. :)

    Kul med pepparkaksbak! I min familj har vi börjat använde detta recept sedan vi fick smaka några hos bekanta som var ruskigt goda! http://matarkivet.wordpress.com/2010/12/07/kungens-pepparkakor/

  9. Hohohoho, ja, snacka om skillnad från när jag var liten! Jag har fortfarande en julkalender, eller ett julträd som vi kallar det. Och ja, jag är snart 30 år gammal men ändå yngst av syskonen...!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.