Banoffee pie

2/28/2010


Denna kaka/tårta är tydligen väldigt känd, men jag hade varken smakat eller bakat den innan. Men nu var det så att jag hade hittat ett recept på brownies där det ingår kokt kondenserad mjölk, så det var främst det jag skulle testa, att koka en konserv med kondenserad mjölk alltså. Och då ramlade jag över receptet på denna goda kaka. Det finns en mängd olika recept på den, i alla består botten av Digestivekex och smör (som i cheesecake), men jag gjorde en annan botten som smakar nästan likadant. Botten går att använda till andra kakor också eller bara fylla med vispad grädde och bär på sommaren.
Vi var alla överens om att kakan är jättegod! Dock tyckte sonen (som inte är så förtjust i bananer) att vi ska ha någon annan frukt på nästa gång, gärna hallon och det tror jag definitivt blir gott. Den kokta kondenserade mjölken blir som en kolakräm och går att använda som just sådan i andra bakverk/desserter. Kokar man den i 4 timmar så blir det kolapudding om man gillar det.
Så här gjorde jag.

Banoffee pie, 10-12 bitar
1 burk kondenserad mjölk, kokt i 2 ½ h
125 g smör (inte margarin)
½ dl farinsocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2-3 bananer, skivade
2 vispad vispgrädde + 1 tsk vaniljsocker
riven mörk choklad el. siktad kakao


Vira in burken med kondenserad mjölk i aluminiumfolie (så låter det inte när den slår mot kanterna i kastrullen) och lägg i en kastrull. Slå över vatten så det täcker burken. Låt sedan burken koka under lock i 2-3 timmar. Ju längre burken kokar desto tjockare blir krämen. Se till så vattnet hela tiden täcker burken. Kyl sedan ned burken så innehållet svalnar.
Sätt ugnen på 200 °. Smält smöret till botten i en kastrull. Tillsätt sedan farinsocker, havregryn, mjöl och blanda ihop. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. Grädda i 15 minuter. Låt svalna.
Bred ut kolakrämen (den kokta kondenserade mjölken) över botten. Bred över grädden, lägg på bananskivorna och riv över chokladen.

7 kommentarer:

  1. Banantok som jag är så måste jag säga att det vattnas i munnen rejält :) Det ser supergott ut verkligen!

  2. Ojoj.. vad du frestad! Den där tårtan är helt otroligt god! :D

  3. Gud vad gott det ser ut! Nu blev jag sötsugen.. :)

  4. Såg jättegod ut! =)

  5. Banoffee har jag heller aldrig bakat eller smakat men jag har läst om den i dessertböcker och blev rejält inspirerad nu. Varenda ingrediens lockar.

  6. Ser löjligt gott ut!!

  7. Jag måste verkligen testa denna paj, för det verkar som den är himla poppis. Sedan älskar jag ju kolakrämen som blir av den kondencerade mjölken.

    Ha en bra kväll!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.