Syndigt sött snövitt julgodis

12/19/2009

Marshmallowsgodis, 1 form 20x20 (uppe t.v.)
100 g smör
1 l marshmallows
3 dl puffat ris (vill man ha krispiga rutor kan man ta Rice Krispies istället)
½ dl torkade tranbär/gojibär (florsocker)

Smält smöret och låt sedan marshmallowsen smälta i smöret under vispning. Vispa smeten slät. Rör ned puffat ris och bär. Bred ut smeten på ett lätt oljat bakplåtspapper i en form. Låt stelna över natten och skär sedan i bitar. Pudra ev. bitarna med florsocker så klibbar de inte ihop så lätt.

Fransk nougat
, 1 form 20x30 cm (uppe t.h.)
1 ½ dl mandel
5 dl socker
1 kryddmått salt
1 ½ dl ljus sirap
1 1/4 dl vatten
2 äggvitor

Rosta mandeln i en torr stekpanna. Blanda socker, salt, sirap och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka kraftigt utan lock tills termometern visar 150 grader. Vispa vitorna till ett fast skum. Häll sockerlagen i en fin stråle ner i äggviteskummet under kraftig vispning. Fortsätt att vispa tills massan blir fast , ca 10 minuter. Blanda ned mandel. Bred ut massan på ett lätt oljat bakplåtspapper i en form. Släta till ytan med med oljade händer eller en slickepott. Ställ kallt och skär sedan i bitar. Förvara i burk med lock.


Vit chokladtryffel,
30 st (nere t.h.)
200 g mörk choklad, smält
1 dl vispgrädde
25 g smör
½ vaniljstång
200 g vit choklad
rivet skal av 1 lime + lite juice
(1 msk konjak)

Hacka den mörka chokladen. Smält den försiktigt i vattenbad. Pensla knäckformar (dubbla) eller ischokladformar med chokladen. Ställ upp och ned på ett bakplåtspapper och låt chokladen stelna.
Skrapa ut fröna ur vaniljstången. Koka upp grädde, smör och vaniljfrö i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, lägg ner dem i grädden och rör tills de smälter. Rör i limeskal, limejuice och ev. konjak. Låt stelna i kylen ca 1 timme.
Spritsa ned den vita chokladtryffeln i chokladformarna. Låt stelna ett par h eller över natten i kylen innan du lossnar pappret/formarna.


Müslikulor, 30 st (nere t.v.)
100g smör
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
2 ½ dl (pepparkaks)müsli
1 dl kokos
200 g (valfri) choklad, smält

Smält smöret i en kastrull. Rör i socker och sirap. Låt koka någon minut. Rör i müsli och kokos. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper och forma till en korv. Låt svalna lite. Skär sedan i bitar och rulla små kulor. Låt stelna i kylen.
Smält chokladen i vattenbad. Låt den svalna något innan kulorna rullas i chokladen så blir det ett tjockare lager eller doppa dem 2 gånger.

4 kommentarer:

  1. Åh, vad mycket mumsigt!

  2. Men va läckert med allt vitt. Låter smaskens! God jul till dig! Kram Anna

  3. Jag bara älskar fransk nougat! Inte visste jag att man kunde göra det själv! :)

    Jätte fin blogg med fina bilder! Den är bland mina favoriter nu!

  4. KAN MAN GÖRA EGEN FRANSK NOUGAT??? Wohooo, det är ju mitt favoritgodis!
    Hälsar fröken Dill

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.